ez a gomb

Németországi csereút

2024-04-08 11:29:43

Németországi csereút

2024.03.08-15.

 

Március 8-án kora reggel indult útnak 20 fős csapatunk a németországi Vilsbiburgba. Aznap épp vasutas sztrájk volt Németországban, ami szerencsére az általunk választott időpontot nem érintette. Persze egy váratlan izgalom így is akadt. Vonatunk késése miatt Salzburgban kevesebb, mint 3 perc alatt kellett átszállnunk. Szerencsére sikerült!

Mindenki nagy izgalommal várta, hogy megismerhesse fogadó családját, akik a vilsbiburgi állomáson tárt karokkal vártak minket. A hét során családoknál laktunk, így bepillantást nyerhettünk a németek mindennapjaiba és megismerhettük szokásaikat.

 

Szombaton a német diákokkal együtt Münchenbe utaztunk, ahol megnéztük az ottani híres nevezetességeket: a Frauenkirche-t, a Városháza órajátékát a Marienplatz-on, a nyüzsgő Hofbräuhaus-t, és a helyi piacot, a Viktualien Markt-ot.

Délután egy dugig tömött metróval (épp Bayern München meccsre igyekezett rengeteg szurkoló) elmentünk a BMW kiállításra, és felsétáltunk az olimpia parkban lévő legmagasabb dombra, ahonnan be lehetett látni München jelentős részét.

 

A vasárnapot mindenki a fogadó családjával töltötte, és változatos programokon vett részt. Legtöbben a Chiemsee-nél jártak.

 

Hétfőn a cserediákjainkkal együtt iskolába mentünk, a vilsbiburgi Maximilian von Monteglas Gimnáziumba. A tanítás 8:00-kor kezdődött. Az első órában az Igazgatóhelyettes körbevezetett minket az iskolában, és bemutatta nekünk Bajorország legmodernebb gimnáziumát, melynek fizikaudvara, csillagvizsgálója és hatalmas tornaterme mindenkit ámulatba ejtett. Aztán mi is beültünk az órákra, ahol aktívan szerepeltünk és jegyzeteltünk.

Iskola után egy idegenvezetett túrán vettünk részt Landshut belvárosában, ahol érdekes információkat tudhattunk meg a Városházáról, a St. Martin templom építéséről, és a város történelméről.

 

Kedden ismét vasutas sztrájk volt, ami miatt kicsit változtatnunk kellett a programunkon, le kellett mondanunk az idegenvezetést. Szerencsére azért némi csúszással, eljutottunk Regensburgba, ahol egy online Fasor-séta játékon vettünk rész, majd csoportokba rendeződve feladatlapot oldottuk meg a belvárosban, ami a város nevezetességeinek kis részleteire hívta fel a figyelmünket. A programot a regensburgi Dóm megnézésével zártuk.

 

Szerdán a cserediákjainkkal együtt ismét részt vettünk az órákon, majd a tanítás után felsétáltunk az ökörlépcsőn a landshuti várhoz, majd bejártuk az ottani erdőt, ismerkedtünk a benne élő madarakkal. A domb tetején egy állatkert is helyet kapott, melynek különlegességei az ott élő nanduk. A kirándulás végén lesétáltunk az Isar folyóhoz, és megnéztük a két vízlépcsőt, ami a város áramtermeléséhez járul hozzá.

 

Csütörtökön Salzburgban jártunk, ahol felsétáltunk a várhoz, hogy megnézzük a gyönyörű kilátást. Bementünk a salzburgi Dómba, és meglátogattuk Mozart szülőházát, ahol idegenvezetőnk rávett minket egy kis együtt zenélésre.  

 

Pénteken egy közös reggelit követően tele felejthetetlen élményekkel indultunk haza. A hét során új német barátokat szereztünk, akik májusban meglátogatnak minket.

Szeretettel várjuk őket!

 

Budapest, 2024.03.27.

 

Készítette: Kürth Letícia 8. c és Domokos Hanna 9. D

 

©2020 ÓBUDAI GIMNÁZIUM. MINDEN JOG FENNTARTVA
EGYÜTT AZ ÓBUDAI GIMNÁZIUMÉRT ALAPÍTVÁNY: RAIFFEISEN BANK SZÁMLASZÁM: 12001008-01206078-00100001 TECHNIKAI SZÁM (ADÓ 1 % FELAJÁNLÁSAKOR): 18145034-1-41