ez a gomb

Új közösségi szolgálati lehetőség

2022-09-10 13:15:20

Kedves Diákok!

 

A szentendrei Skanzen sokrétű  IKSZ-es lehetőségei:

 

 

"Tájékoztató a Skanzen iksz-es programjáról

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum, közismertebb nevén a Skanzen célja, hogy bemutassa a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját eredeti, áttelepített épületekkel, hiteles tárgyakkal, régi településformák keretében a 18. század közepétől a 20. század közepéig tartó időszakban. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet a hagyományok mai ember számára felhasználható elemeire és ezeket praktikus ismeretekkel és élményekkel gazdagítva, szórakoztatva tanítjuk látogatóinknak a történeti hitelesség megsértése nélkül.

Olyan középiskolások jelentkezését várjuk, akik nyitottak ezen értékek iránt, érdeklődnek a népi kultúra, népi építészet, néphagyományaink iránt, vagy csak hasznosan, szép környezetben és a friss levegőn szeretnék eltölteni közösségi szolgálatukat és szívesen vesznek részt a múzeumban zajló sokrétű munkában.

Várjuk osztályok jelentkezését is, akik szívesen végeznének közösen iskolai közösségi szolgálatos feladatokat.

Jelentkezés módja: A honlapon http://skanzen.hu/hu/tanulas/iksz-iskolai-kozossegi-szolgalat) található jelentkezési lap vagy bemutatkozó email küldése az onkentes@skanzen.hu címre. A bemutatkozó emailben mindenképpen szerepeljen: iskola neve, saját telefonszám. Bővebb tájékoztató ugyanezen az email címen Róna Ágnestől.

 

Integrált tábor:

  • Az integrált táborban iskolai közösségi szolgálatos diákok és sérült fiatalok tevékenykednek együtt, mint egymást teljes értékűen kiegészítő résztvevők. A program célja, hogy a fogyatékossággal élő gyerekekkel is megismertethessük a múzeum adta számtalan lehetőséget, élményt és az iksz-es diákok számára társadalmilag is kiemelkedően fontos lehetőséget biztosítsunk az önkéntes munkára. Az egy hét alatt lehetőségük van a középiskolásoknak és a fogyatékossággal élő gyerekeknek, hogy kapcsolatot teremtsenek, megismerjék egymást, tanuljanak egymástól.
  • táboronként 10 ikszes diákot tudunk fogadni
  • időpontok:

o   2023 márciusban kerül ki a pontos dátum

  • jelentkezni csak teljes hétre lehet!
  • felkészítő nap:

o   2023 márciusban kerül ki a pontos dátum

 

Heted7 tábor:

  • A Skanzen minden évben szervez napközis nyári táborokat általános iskolás gyerekeknek, ahol tevékeny részesei lehetnek jellegzetes paraszti munkáknak, kézműves tevékenységeknek, mozgásos és dramatikus játékoknak. A középiskolás diákok megismerkedhetnek a táboroztatás rejtelmeivel és segítheti a táborvezetők munkáját.
  • táboronként maximum 3 fő ikszes diákot tudunk fogadni
  • felkészítő nap:

o   2023 márciusban kerül ki a pontos dátum

 

o   időpontok: 2023 márciusban kerül ki a pontos dátum

lehetőség szerint egész hétre várjuk a jelentkezőket

 

Szenior napok / Tölts el egy napot egy Nagyival vagy Papival:

  • A Skanzen szeretne nyitni a nyugdíjas, idősebb korosztály felé, speciális, rájuk szabott programkínálattal. Ezeken a napokon szeretnénk, ha középiskolás diákok és szenior korúak együtt fedeznék fel a Múzeumot, a diákok kísérőik lennének nagyszüleik korosztályának.
  • minden napra 8-10 ikszes diákot tudunk fogadni
  • időpontok: várhatóan a nyári hónapokban és októberben
  • felkészítő nap:

o   várhatóan júniusban, az iskolai tanév után

 

Rendezvények és élő múzeumi helyszínek:

  • A Skanzen programjain különböző kézműves foglalkozásokra, programokra várjuk önkénteseinket. Ezeket a lehetőségeket emailben küldjük ki.

 

Gyűjteményi Osztály munkájának segítése:

  • Raktárrendezés: A Skanzen műtárgy gyűjteménye több, mint 80 000 darabot számlál és ez a mennyiség folyamatosan nő. Önkénteseink/ikszeseink a tárgyak elhelyezésében, átrendezésében segíthetik gyűjteménykezelő kollégáink munkáját.

 

  • Adatrögzítés: A Skanzen Fotótára rengeteg képet tartalmaz, amelyek adatait hagyományos, papír alapú leltárkönyvekben rögzítettek. Iksz-es diákok segítségét várjuk, hogy ezek tartalma átkerüljön excel táblázatba. A feladathoz alapszintű informatikai tudás szükséges. 
  • hétfőtől csütörtökig 9:00-16:30-ig, pénteken 14:00-ig
  • létszám: maximum 2 fő/nap

 

Tanyagazda munkájának segítése:

  • A Nagykunsági állattartó tanyán élő magyar háziállataink körüli mindennapi teendőkben segíthetnek az önkéntesek/ikszesek. A feladat többnyire fizikai jellegű munka, mint az etetés, itatás illetve az istállók trágyázása és az ólak takarítása. Nagytestű állatainkhoz gyakorlatban jártas – de kistestű állatainkhoz gyakorlatlan jelentkezőket is várunk. Egyéb feladatok a tanyán: - lószerszámok tisztítása, birkák legeltetése, kutyák tisztogatása, tanyaudvar rendben tartása stb. Nagytestű állataink: hidegvérű ló, magyar tarka szarvasmarha, magyar szürke szarvasmarha, parlagi szamár. Kistestű állataink: racka juh, parlagi kecske, puli kutya, macska, nyúl, baromfi. A feladatokhoz eszközt tudunk biztosítani, de munkaruhát nem.
  • hétfőtől vasárnapig 9:00-17:00-ig

Kerti munka:

  • A Skanzen közel 60 hektáros területén mindig van kertészeti munka, a veteményes és díszkertek gondozásától a gyümölcsfák metszéséig, évszaktól függően. (szerszámokat biztosít a múzeum)
  • hétfőtől péntekig, előre egyeztetett időpontban"

 

Üdvözlettel,

Füzesi Katalin

©2020 ÓBUDAI GIMNÁZIUM. MINDEN JOG FENNTARTVA
EGYÜTT AZ ÓBUDAI GIMNÁZIUMÉRT ALAPÍTVÁNY: RAIFFEISEN BANK SZÁMLASZÁM: 12001008-01206078-00100001 TECHNIKAI SZÁM (ADÓ 1 % FELAJÁNLÁSAKOR): 18145034-1-41