NOBEL-DÍJASOK ÉS TEHETSÉGES DIÁKOK IX. TALÁLKOZÓJA
Szeged 2017. április 20-22.
Az idén kilencedik alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudós Akadémiát, ahová iskolánk is meghívást kapott, így 5 tanulóval utaztunk Szegedre.
Résztvevők:Orsolya Fadua May, Tasnádi Sarolta, 10. osztályos tanulók és Illés Laura, Nagy Júlia, Szász Benedek, 11. osztályos tanulók
A program csütörtökön kezdődött. A regisztráció során átvettük a részletes programtervet, s elfoglaltuk a szállásunkat a Novotel Hotelben.  Mi a B-jelű csoportba kerültünk.
A délután folyamán laboratóriumi gyakorlaton vettünk részt a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumban. A tanulók különböző boncolási gyakorlatokat végeztek. A bemutató tanárok marhaszívet és marhaszemet boncoltak, felelevenítették az élettani ismereteket, majd a diákok sertésszívet és sertésszemet boncolhattak.A gimnázium kimagaslóan jól felszerelt volt, a diákok olyan eszközöket és készülékeket használhattak a gyakorlat során, melyek nálunk nincsenek.
A pénteki napon a Nobel-díjas Bert Sakmann, a programképzési igazgatója mellett az Agy-díjas (Brain Prize) Arthur Konnerth tartott előadást, és beszélgetett az élettudományok iránt érdeklődő középiskolásokkal és egyetemistákkal.
Arthur Konnerth temesvári születésű német agykutató három másik kollégájával az agykutatásban használatos kétfoton-mikroszkóp feltalálásért és fejlesztéséért 2015-ben kapta meg az Agy-díjat.
A nap folyamán a tudományos tanácskozás részeként az akadémia felsőbb éves hallgatói önálló előadásokon mutatták be saját kutatási eredményeiket.
A konferencia résztvevői számára városnéző túrát is szerveztek, majd az estet gálaműsor zárta a Szegedi Nemzeti Színházban.
 
Diákjaink láthatták és hallhatták, hogy milyen érdekes kutatásokat végeznek az Orvostudományi Karon, illetve szembesülhettek azzal a ténnyel, hogy az angol nyelv ismerete elengedhetetlen a természettudományok világában, ugyanis a konferencia nyelve az angol volt, minden előadás angol nyelven hangzott el.
Topalidiszné Makai Ágnes

tanár