Dr. Kapa Mátyás rendhagyó történelem órája az Óbudai Gimnáziumban

 

 

2015. június 2-án az Óbudai Gimnázium meghívására, Dr. Kapa Mátyás az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának adjunktusa „Történelem másképp” címmel rendhagyó történelem órát  tartott a 11. évfolyamos tanulók számára. Dr. Kapa Mátyás amellett, hogy egyetemi oktató, ügyvéd és író is. A történelem szerelmeseként különböző, történelmi tárgyú, szórakoztató könyvet írt. Több történelmi regénye jelent már meg: Római hajnal, Ködös Frankhon, A történelem legromantikusabb históriái, A történelem legbizarrabb halálesetei, A történelem legfurcsább ragadványnevei, A történelem legérdekesebb focimeccsei.

Előadásában könyveiből idézett néhány történetet.

A kalandregény-sorozat a Római hajnal című kötettel indult, amely az ókori Rómában tevékenykedő Gracchus fivérek földreformja idején játszódik, és egy titkos összeesküvést mesél el. A Ködös Frankhon című könyve a Frank Birodalom felemelkedését, majd széthullását mutatja be egy tudós apa és a lánya fordulatos történetén keresztül. A történelem legérdekesebb focimeccsei címmel a labdarúgás közel nyolc évszázados történetéből villant fel néhány humoros vagy hátborzongató epizódot. A történelem legromantikusabb históriái című könyve ötven különleges szerelmi történetet mutat be, amelyekből jól látszik, hogy a szerelem épp oly változatos és sokszínű, mint maga az ember.

Nagyon érdekes volt a poénokkal teletűzdelt előadás, egy pillanatig sem lankadt a tanulók figyelme, hiszen a viccek és a kitérő vonatkoztatások színessé és hatásossá tették a történelem érdekes, bizarr momentumainak bemutatását.

 

 

/ Dr. Bognár Gáborné /