Az iskolánkban minden évben megrendezett francia karácsonyt idén egy keddi délutánon tartottuk a francia nyelvi teremben. Új diákként, gólyaként én is izgalommal vártam azt a programot, amiről már hetek óta hallok, ahol az új diákok francia desszertet ehetnek, és beszámolnak nekik a tradicionális francia szokásokról. Az időjárás is kicsit nyálkás, hűvös, téli volt, így nem csak az iskolai díszek fokozták bennem a télies, ünnepi hangulatot.

A terembe belépve meglepetten észleltem, hogy a székek körben vannak elrendezve, a padok pedig sehol. „Oh, tényleg rendhagyó ez a franciaóra” – gondoltam magamban, és kényelmesen leültem az osztálytársaim mellé. Miután eleget legeltettem a szemem a termen, felfedeztem, hogy számomra két ismeretlen arc is helyet foglalt köreinkben. A két felettem járó diák nagyon szimpatikus volt, pár perc múlva meg is tudtuk, hogy ők igazán ismerik a francia szokásokat, hiszen ők eszerint tartják a karácsonyt, mivel egyik szülőjük „igazi francia”. A beszámolójuk nagyon részletes és élvezetes volt, közösen énekeltünk is, mindenkit átjárt a karácsony (kicsit messzebb járó) szelleme. A tanárnők arcán is csak a mosoly látszott, mintha az évnek ebben a időszakában mindenki otthon felejtené a bánatot és a szomorúságot, ajándékokat adunk és kapunk, örülünk mindennek, főleg a közeledő szünetnek. J, egy nagyon kedves osztálytársnőnk nagynénje szintén sütött nekünk „bûche de Noël”-t, ami (mint megtudtuk) minden francia család asztalán helyet foglal, és Magyarországon a „fatörzstorta” néven ismert. Jáborcsik tanárnő is készült nekünk ezzel a csodás desszerttel, amin karácsonyi díszítés is volt. Elárulta, hogy a díszek egy egykori, Franciaországban készült tortáról származnak, és ő minden évben az eredeti recept után készíti el saját kezűleg azt a finomságot a kezdő francia csoportoknak.

Az óra megmaradó percei pont úgy fogytak, mint a sütemény, így elég sokszor elhangzott az „Ugye jövőre is jöhetünk még?” kérdés. Amire, sajnos, azt a választ kaptuk, hogy ez csak a legkisebbek kiváltsága, jövőre már magunknak kell elkészítenünk, ha ilyet szeretnénk.

Összességében egy remek délutánt tölthettünk együtt tanulással, evéssel (J) és beszélgetéssel. Őszintén remélem, hogy minden leendő diáknak olyan élményt fog nyújtani ez a délután az elkövetkezendőkben, mint amekkorát nekem nyújtott. Köszönöm a tanárnőinknek és a diákoknak is, hogy ennek részese lehettem.

Ezeket a dalokat énekeltük együtt, karaoke-változatban:

https://www.youtube.com/watch?v=cYbWOEAApuQ

https://www.youtube.com/watch?v=IZQhS3x6zhk