Robotika szakkör az Óbudai Gimnáziumban
Szeptemberben indult a szakkör 14 lelkes diákkal és 2 informatika tanárral. A működéshez szükséges anyagi forrásokat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt, Nemzeti Tehetség program pályázatán nyertük. Az elméleti munka elindult, de a robotok programozása csak januárban kezdődhetett, mivel a készlet a téli szünet utolsó napjaiban érkezett meg.
Novemberben a szakkörös tanulókkal Szegedre kirándultunk, ahol megtekintettük az Informatika Történeti Kiállítást, valamint betekintést nyertünk a lézerek világába. Láttunk Van de Graaf generátort, Tesla-féle plazmagömböt, hanggenerátort és hullámgenerátort. Természetesen megismerkedtünk két hosszú séta közben a város nevezetességeivel is.
Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatika karával vettük fel a kapcsolatot, ahol a diákok a 3D-s nyomtatással, lézervágás technikájával ismerkedhettek meg Molnár András dékán segítségével, valamint drónt irányíthattak. A rendezvényen, az egyetem hallgatói által készített mobil robotot is láthattuk „munka közben”.
Ajándékként mindenki saját „névjegykártyát” kapott, melyeket a helyszínen lézergravírozással, papírkártyákba égettek.
Már alig várjuk, hogy mi is megépíthessük és programozhassuk a robotjainkat!
Budapest, 2018. január 8.